Hepatitis diagnostiek

Zijn kosten van screening chronische hepatitis een barrière voor uitgebreide toepassing?

Het regionale huisartsenlaboratorium STAR-SHL is volledig transparant over de kosten van de hepatitis diagnostiek ten behoeve van screening op acute of chronische virale hepatitis.

BIBHEP heeft de kosten van hepatitis diagnostiek berekend voor alle categorieën vermeld in het nieuwe concept aanvraagformulier (zie afbeelding).

De kosten van Screening chronische hepatitis B en C bedragen slechts € 22,54. Dit bedrag kan geen barrière zijn voor screening hepatitis bij patiënten met een indicatie tot screening.

Naamloos-3
testcircle

Huisartsenlaboratorium STAR regio Rotterdam optimaliseert aanvraagformulier voor hepatitis diagnostiek

Het regionale huisartsenlaboratorium STAR-SHL optimaliseert het aanvraagformulier voor diagnostiek met betrekking tot de sectie Lever en de sectie Hepatitis virus diagnostiek.
Binnen het regionale hepatitis team Rotterdam, waarin GGD artsen, specialisten, huisartsen, en medisch microbiologen samenwerken, is er nu overleg over de meest duidelijke wijze van presenteren van diagnostische hepatitis testen.

Het plan is dat alle laboratoria in de regio hun aanvraagformulier zo veel mogelijk harmoniseren.

Screening op chronische hepatitis B of C geschiedt het eenvoudigst met behoud van hoge kwaliteit en minimale kosten door het aanvragen van HBsAg en anti-HCV. Alleen bij kans op acute hepatitis C (er is een risicocontact in de laatste 6 maanden geweest) of bij immuungecompromitteerd zijn is HCV-RNA
de eerste keuze test.