DocTop: Toppublicaties Hepatitis B & C

Om hepatitis behandelaren maandelijks te informeren over klinisch relevante publicaties over chronische hepatitis B en C heeft LiverDoc een ‘app’ ontwikkeld in het kader van het nationale programma Bewustwording Identificatie Behandeling chronische Hepatitis B en C (BIBHEP).

Elke week stuurt PubMed abstracts van geïndexeerde artikelen over chronische hepatitis B en C naar LiverDoc. Maandag 16 februari 2015 bevatte de lijst 68 abstracts chronische hepatitis C; de selectie chronische hepatitis B bevatte 63 artikelen. Tezamen 131 publicaties per week.

Hoe kan in deze overvloed van informatie een hepatitis-specialist op de hoogte blijven van de nieuwe klinisch relevante literatuur in zijn vakgebied? LiverDoc maakt maandelijks een selectie van klinisch relevante artikelen en publiceert deze maandelijkse DocTop met een kort commentaar voor de clinicus op haar website. Met de lancering van de DocTop app wordt deze informatie toegankelijker via smartphone, tablet en laptop. Elke maand kunt u een berichtje krijgen als de nieuwe top 10 beschikbaar is.

Om subjectiviteit te beperken in de keuze van artikelen, maakt elk teamlid een voorselectie van ongeveer 20 artikelen uit de maandelijkse 200 artikelen over chronische hepatitis B of C in PubMed. Geselecteerde artikelen worden in 3 categorieën ingedeeld en van commentaar voorzien. De categorieën zijn:

* = interessant; ** = belangrijk voor de klinische praktijk *** = toonaangevend / verplicht lezen

Criteria voor de definitieve selectie van een artikel zijn klinische relevantie en betrouwbaarheid. Elk artikel dient harde gegevens te bevatten en-indien nodig-een analyse van deze gegevens. Onderwerpen met prioriteit zijn het bewustzijn van potentiële gezondheidswinst van antivirale therapie, identificatie van chronische virusdragers, ontwikkelingen op het gebied van antivirale behandeling, bijzondere gevallen en bijwerkingen van (antivirale) middelen. Originaliteit van nieuwe bevindingen en bevestiging van originele publicaties zijn ook criteria bij de selectie van artikelen. De uiteindelijke maandelijkse DocTop Hepatitis C wordt aan de hand van de individuele weekselecties en in overleg tussen de teamleden samengesteld.

De publicaties wordt geselecteerd door Dr. J. Reijnders, arts in opleiding tot MDL arts (Hepatitis B) en R. Maan, arts-onderzoeker (Hepatitis C) in het Erasmus MC Universitair Centrum in Rotterdam, en Dr. S.W. Schalm, em. hoogleraar Klinische hepatologie en directeur van LiverDoc.

Snel artikelen zoeken in het uitgebreide archief.

PubMed is voor iedereen de zoekmachine bij uitstek. Maar komen er niet heel veel hits? De DocTop zoekfunctie rangschikt de klinisch relevante artikelen, die u zoekt over HBV, HCV of HBV+HCV op aantal sterren (rating) of op datum. De zoekmachine kan gebruikt worden op twee manieren. Via de homepage ziet u een ‘eenvoudige’ versie  van de zoekmachine. Deze zoekfunctie is ideaal als u snel een artikel wilt zoeken. Voor een uitgebreide zoekopdracht kunt u gebruik maken van advanced search, met meerdere optievelden en zoekopties.

Favorieten

De DocTop heeft een archief met HBV artikelen tot 2007 en HCV artikelen tot 2012. De DocTop app maakt het mogelijk om favoriete artikelen in uw smartphone of tablet te bewaren.

Ga naar de App store en zoek DocTop en open/installeer de app, vul uw apple ID wachtwoord in, waarna de app op uw telefoon of tablet geladen wordt.

Voor het laden van de app op uw laptop: ga naar http://doctop.liverdoc.nl/.  Klik op de rechtermuisknop en selecteer uit de dropdown box ‘snelkoppeling maken’. Het DocTop logo verschijnt op uw scherm.

Maak direct gebruik van de DocTop

Snel op zoek naar een artikel? De DocTop zoekfunctie rangschikt de klinisch relevante artikelen, die u zoekt over HBV, HCV of HBV+HCV op aantal sterren (rating) of op datum.