Publicatie van nieuwe kennis over diagnose, behandeling of ‘best practices’ leidt nauwelijks tot veranderingen op de werkvloer. Om het probleem van leverziekten in Nederland aan te pakken, zijn nationale programma’s nodig, die de te behalen gezondheidswinst duidelijk aantonen, en het zorgverleners mogelijk maken vernieuwingen ten aanzien van diagnostiek en behandeling in de praktijk van alledag op te nemen. LiverDoc, met de ervaring van het nationaal programma Bewustwording, Identificatie en Behandeling van chronische virale Hepatitis (BIBHEP), kan artsen, publieke gezondheidszorg, ziekenhuizen en patiëntenorganisaties helpen nationale programma’s op het gebied van leverziekten uit te voeren.
Het programma is gericht op artsen en andere zorgverleners, met name om hen bewust te maken van het probleem van vermijdbare sterfte ten gevolge van chronische hepatitis B en C.
In 2011 was de pilot-fase gericht op huisartsen en specialisten in de gastro-enterologie of infectie ziekten, met de nadruk op hepatitis B. Vanaf 2012 bestrijkt het programma ook hepatitis C.
Vanaf 2014 is het volledige programma over chronische hepatitis B en C gericht zijn op enerzijds huisartsen en specialisten in de gastro-enterologie of infectie ziekten en anderzijds zorgverleners in GGD-en en verslavingszorg.
Het bewustzijn over de gezondheidswinst van antivirale therapie bij chronische hepatitis B en C moet zich ontwikkelen tijdens workshops in elk van de 95 ziekenhuizen van Nederland. Specialisten en adherente huisartsen werken dan samen om binnen de curatieve zorg het probleem in hun regio aan te pakken.
Ziekenhuizen, die als hepatitiscentrum gecertificeerd zijn, maken afspraken met niet-gecertificeerde ziekenhuizen over de regionale aanpak van de behandeling van chronische hepatitis B en C.
Ook in alle 28 GGD-regio’s moet in workshops het belang van identificatie van chronische hepatitis virusdragers en het verwijzen van dragers naar hepatitiscentra hoge prioriteit krijgen gezien de grote gezondheidswinst van antivirale therapie bij chronische hepatitis B en C. Deze activiteiten moeten complementair zijn aan de preventieve hepatitisactiviteiten binnen GGD’s.
GGD-artsen en zorgverleners in instituten werken dan samen om binnen de publieke zorg het hepatitis B en C probleem in hun regio aan te pakken.
Bij de workshop betrokken hepatitis-specialisten, GGD arts-infectiologen, en deelnemende huisartsen en verslavingsartsen zullen worden gevraagd actief lid te worden van de BIBHEP Taskforce, om het workshop follow-up programma in de regio uit te voeren.
Om de bewustwording over deze belangrijke gezondheidswinst bij hepatitis B en C vast te houden wordt 6 x per jaar een nieuwsbrief rondgestuurd met informatie wat BIBHEP van haar doelstellingen bereikt heeft, welke nieuwe informatie er is op het gebied van Bewustzijn, Identificatie en Behandeling van Hepatitis B en C, als laatste item de geplande activiteiten in het komende kwartaal.
Daarnaast wordt ruime aandacht gegeven aan publiciteit door artikelen in medische vakbladen en door de 45 hepatitiscentra in Nederland te faciliteren om zich publicitair te profileren.
Om artsen en andere zorgverleners zoals verpleegkundigen, die zich bewust zijn van het belang van identificatie en behandeling van chronische hepatitis B en C, te helpen deze voornemens daadwerkelijk in de drukke praktijk van alle dag uit te voeren, is een heel palet van BIBHEP instrumenten ontwikkeld voor identificatie en behandeling. Deze operationele instrumenten zoals de BIBHEP kaarten, alerting via NHGDoc, online apps zullen in samenspraak met gebruikers worden onderhouden, en waar mogelijk verbeterd en uitgebreid.
Het project heeft intellectuele en organisatorische ondersteuning gekregen van organisaties van huisartsen, specialisten, GGD’s, universitair medisch centra, en financiële steun van de overheid, zorgverzekeraars en ZonMW.