Aantal mensen dat overlijdt aan de leverziekten chronische hepatitis B en C neemt toe

Blik op nieuws, 9 november 2017

Donderdag hebben de lever-experts van een aantal grote ziekenhuizen en de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) de noodklok geluid tijdens de Nationale Hepatitis Dag in de Utrechtse Jaarbeurs. Dit heeft de NLV donderdag laten weten.

‘5000 onnodige doden’
Het aantal mensen dat onnodig overlijdt aan de leverziekten chronische hepatitis B en C neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC. ‘Als we nu niets doen, zijn er over tien jaar zo’n 5000 onnodige doden’, zegt Jan Hendrik Richardus, epidemioloog en hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid aan het Erasmus MC.

Strijd tegen onnodige sterfte bij hepatitis

Mijn gezondheidsgids, L. Hartveld, 28 november 2016
Uit recent onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum blijkt dat dit virus in Nederland veel meer dodelijke slachtoffers maakt dan aanvankelijk werd gedacht, terwijl er sinds een aantal jaar goedwerkende medicijnen beschikbaar zijn…..

Veel doden door hepatitis te voorkomen

Trouw, 11 oktober 2016
In Nederland sterven jaarlijks ongeveer vijfhonderd patiënten aan leverziekten die komen door een hepatitis B- of C-infectie. Dat is tien keer meer dan gedacht. Bovendien is een groot deel van die sterfgevallen te vermijden, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC…..

Zorgen over aantal sterfgevallen hepatitis

NU.nl, 11 oktober 2016
Het aantal mensen dat sterft aan leverziekten door chronische hepatitis is hoger dan wordt aangenomen. Het Erasmus MC en de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging maken zich zorgen over het hoge aantal sterfgevallen. Het Erasmus MC noemt de sterfte “grotendeels vermijdbaar”…..

Onnodig veel doden door hepatitis B en C

NOS nieuws, 11 oktober 2016
Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum maken zich zorgen over het grote aantal sterfgevallen aan hepatitis B en C in Nederland. Uit het onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde blijkt dat die virussen veel meer dodelijke slachtoffers maken dan tot nu toe werd aangenomen…..

Hepatitis eist teveel slachtoffers

Algemeen Dagblad, T. Van Der Mee, 11 oktober 2016
In Nederland sterven jaarlijks 500 patiënten aan leverziekten door chronische hepatitis, van wie mogelijk 400 onnodig. Dat is fors meer dan werd aangenomen,….

Zorgkosten concurrentie dwingt lagere prijs medicijn hepatitis af

Het Financiele Dagblad. T. Vaessen, 30 september 2015
Het Amerikaanse farmacieconcern verlaagt de prijs van zijn dure medicijnen tegen hepatitis C fors. Met de prijsverlaging reageert Gilead op de toelating van een vergelijkbaar middel van concurrent AbbVie…..

Een stille epidemie HEPATITIS

Elsevier Weekblad, S. Rozendaal, 21 juni 2014
Zo’n 70.000 Nederlanders hebben een ernstige ziekte, maar weten dit vaak niet. Hoogleraar Schalm bepleit snelle opsporing en behandeling.