BM_Nationale hepatitis dag 2015_rondje

De Nationale Hepatitis Dag 2017 is het centrale platform voor alle stakeholders binnen het veld van virale hepatitis. Tijdens de bijeenkomst van dit jaar werd gesproken over het Advies van de gezondheidsraad en hoe dit in het veld is geïmplementeerd.

Donderdag hebben de lever-experts van een aantal grote ziekenhuizen en de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging (NLV) de noodklok geluid tijdens de Nationale Hepatitis Dag in de Utrechtse Jaarbeurs. Dit heeft de NLV donderdag laten weten.

‘5000 onnodige doden’
Het aantal mensen dat onnodig overlijdt aan de leverziekten chronische hepatitis B en C neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Erasmus MC. ‘Als we nu niets doen, zijn er over tien jaar zo’n 5000 onnodige doden’, zegt Jan Hendrik Richardus, epidemioloog en hoogleraar Infectieziekten en Publieke Gezondheid aan het Erasmus MC. Lees hier het volledige artikel.

Campagne Nationale Hepatitis Dag 2017

Tijdens de Nationale Hepatitis Dag 2016 was speciaal ruimte gemaakt voor de presentatie van de contouren van het Nationaal Hepatitis Plan door de initiatiefgroep, terwijl ook aandacht besteed werd aan het Advies van de Gezondheidsraad over screening van virale hepatitis.

Virale hepatitis komt voor in ca 0,4-0,6% van de bevolking in Nederland. Hogere prevalenties komen voor in specifieke risicogroepen. Echter, veel patiënten met virale hepatitis zijn nog steeds niet geïdentificeerd.Ook bereiken niet alle geïdentificeerde patiënten de specialistische zorg die ze nodig hebben. Chronische hepatitis B is inmiddels goed behandelbaar, waardoor nadelige gevolgen te voorkomen zijn. Bovendien is het door nieuwe behandelingsopties nu mogelijk patiënten met hepatitis C in bijna alle gevallen te genezen. Het is dus nu tijd om alle patiënten op te sporen!

Op de Nationale Hepatitis Dag wordt aandacht besteed aan de opsporing van virale hepatitis en de knelpunten die daarbij voorkomen. Bewustwording is daarbij belangrijk: welke mensen hebben risico gelopen en wie moeten we testen op hepatitis? Hoe pakken we dat aan? Wat kan de rol zijn van verschillende organisaties binnen de gezondheidszorg bij de identificatie van virale hepatitis? En hoe verlagen we de barrière om mensen op virale hepatitis te testen.

Download het verslag van de Nationale Hepatitis Dag 2015
Op 1 oktober 2015 werd de Nationale Hepatitis Dag 2015. Een bijzondere dag, waarop ruim 360 vertegenwoordigers vanuit uit een breed scala aan zorgdisciplines in plenaire en deelsessies zich bezighielden met recente ontwikkelingen, toekomstvisies, opinievorming en uitdagingen rond de opsporing, identificatie en behandeling van virale hepatitis. Download het verslag van de Nationale Hepatitis Dag 2015

Introductie-video NHD 2014